Monday, January 23, 2006

Iedereen naar de beurs!!!

Het rusthuis Trebor in Tamines (bij Namen) wil nog voor de zomer een notering op de beurs , om op termijn een keten van rusthuizen op te starten.
Het is te hopen dat dat niet lukt gvd!! Dat de SPa daar eens tegen fulmineert i.p.v. die halfbakken en fake 'wij zijn de boeman van de olie-industrie en komen op voor de kleine man' houding. Stelletje poserende salon-socialisten!
Sommige zaken moeten uit de verderfelijke marktwerking worden gehouden en gezondheidszorg is één daarvan. Beste bewijs is de V.S.: meest geprivatiseerd en toch met voorsprong voor de overheid de duurste gezondheidszorg ter wereld, die alleen de rijken kunnen betalen. Zo wordt bijv. nog amper natuurlijk bevallen aldaar simpelweg omdat er een hogere 'operationele marge' gehaald wordt op een keizersnede. Het is niet belangrijk wat het beste is voor de patiënt , wel wat meest opbrengt voor het ziekenhuis en de verzekeraar in kwestie.
Er zijn paralellen te trekken tussen het Faust verhaal en de vele bedrijven die het noodzakelijk achten om naar de beurs te stappen. Eens binnen heb je niks meer te vertellen en wordt de hebzucht van je aandeelhouders de enige motivator van al je bedrijfsbeslissingen.

Twee voorbeelden van afgelopen week illustreren dat prima. De Amerikaanse technologiebedrijven Intel en Yahoo! lieten voor het afgelopen boekjaar een winstgroei van respectievelijk 19 en zelfs 125 procent zien, en werden beiden afgestraft op de beurs omdat ze toch niet voldeden aan de verwachtingen van analisten.
Stel u nu eens het volslagen ondenkbare voor: dat die winstgroei gewoon nul procent zou bedragen. Beeld u eens in dat zo'n bedrijf exact evenveel winst zou maken als vorig jaar, of misschien zelfs een beetje minder. In beurstermen zou dat een regelrechte catastrofe zijn, met een aandeel dat in vrije val gaat en wellicht een topman die de deur wordt gewezen. In objectieve termen zou Intel nog steeds 7,5 miljard dollar hebben verdiend bovenop hetzelfde bedrag dat het bedrijf vorig jaar binnenhaalde. Voor Yahoo! zou dat 840 miljoen dollar zijn. Mooi, toch? Om die redenering door te trekken: waarom zou zo'n bedrijf eens geen winst mogen maken die minder bedraagt, bijvoorbeeld slechts de helft van die van vorig jaar, omdat het eventjes wat minder gaat of omdat er zwaar is geïnvesteerd? Moet toch kunnen?
Stel je voor dat iedere middenstander of kleine zelfstandige ook zo begint te redeneren.
de slager om de hoek: "Ik moet deze week minstens 15% meer winst maken op bloedworst en paté dan vorige week van mijn aandeelhouders, casu quo mijn schoonouders die me een lening gaven voor mijn nieuwe vleestoog. Ik heb een consultant ingehuurd en die vertelde me dat ik een herstructureringsronde moet doen. Aangezien mijn vrouw de enige werknemer is , betekent dat dat ik haar ga ontslaan en haar taken outsourcen naar India of Oekraine"
de begrafenisondernemer: " om mijn nieuwe objectieven te halen, geef ik de klanten een korting op onze doodskisten , als ze hun comateus familielid euthanaseren tijdens de maand januari'.
de 'hairdresser': "sinds kort bied ik aan mijn klanten ook een 'pubic grooming service' aan om de klantenrelatie te verbreden '
Als jullie nog suggesties hebben, laat maar komen.

Tuesday, January 10, 2006

Dewael, Sharon, Congo, gas

Dan Steely heeft bedenkingen bij het recente nieuws:

1. Minister Dewael zegt dat wie illegalen helpt een misdrijf pleegt. Voorts noemt hij de houding van de kiezers 'heel dubbel' want 'enerzijds vinden ze dat ze allemaal weg moeten, behalve als het om de eigen buren gaat'. En wat vindt Patrickske de belangrijkste evolutie van 2005 in de eindejaarsvraagjes van Humo ?: 'dat in de hoofdstad van Europa en van ons land nog steeds mensen op straat sterven van kou en ontbering, en het groeiende besef dat zoiets onaanvaardbaar is.'

Nuff said.

2. Zijn er nog onbesneden mannen zoals ikzelf die de media-aandacht rond Ariel Sharon (de Israelische Roland Lommé) een tikkeltje overdreven vinden?

3. Maak van Afrika's hart een moordkuil..
Veel minder zendtijd en krantenpagina's worden besteed aan de horror in Congo daarentegen. In 'The Lancet' verscheen een rijtje bloedstollende cijfers: sinds 1998 zijn er 4 miljoen Congolezen gedood tijdens de burgeroorlog, het equivalent van de Waalse bevolking, of twee tsoenami's per jaar geconcentreerd in 1 land. Binnen 5 jaar zullen de bobo's van de EU en VN wellicht over elkaars voeten vallen om zich te excuseren en te beloven dat 'dit nooit meer zal gebeuren' net zoals ze een paar jaar terug deden in Rwanda.

4. Rusland - Oekraïne: it's a gas, gas , gas….
Beiden hebben boter op hun hoofd ; dit is een goeie 'appraisal' van de situatie door de Guardian:
'Energy prices are high globally because demand is strong and there are justifiable concerns about supply in the short and medium-term. It is absurdly wasteful and damaging to the environment for the Russians to sell gas at subsidised prices. From the perspective of anybody concerned about global warming, the idea that Ukraine should be receiving gas at one-fifth of the price it costs in western Europe and an eighth of what it costs in the US is the economics of the madhouse.'

Tot slot deze dijenkletser: Rusland wordt verweten door de VS dat ze energie gebruiken als politiek drukkingsmiddel.